top of page

KUNSTNESTEN: Eveline Schram

Studio, Atelier bezoek bij Kunstenaar Eveline Schram door Marloes de kiewit


De werkruimte, een tweede thuis. Een plek waar ideeën ontstaan en worden uitgewerkt. Waar wordt geëxperimenteerd met ongemak, opwinding en successen worden gevierd. Waar wordt ge-godverd, contacten worden gelegd, samengewerkt en gehangen. Ben jij ook zo benieuwd naar de magie van een ‘kunstnest’? In deze rubriek neem ik je mee naar de plek waar de mooiste dingen ontstaan door de handen van bijzondere makers.


Ik voel gekraak onder mijn schoenen. Schuivend zet ik kleine stapjes, om niet uit te glijden op de gladde stukken van de restjes sneeuw. Ik draag sneakers die duidelijk bedoeld zijn voor een ander seizoen. Met mijn hoofd al bij zomer, terwijl mijn koude tenen mij weer terug brengen naar januari. Ik kom aan bij nummer 108: De Achtertuin. De plek waar Eveline Schram haar werkruimte zich bevindt. Het ziet er uit als een soort verborgen plek. Ik nader de ingang, kijk rond en kan mij voorstellen dat je hier graag je (creatieve) tijd doorbrengt.


Ongeveer 6 jaar geleden ontmoette ik Eveline voor het eerst. Ik zat in mijn raamkozijn van mijn nieuwe huisje in Rotterdam. Het was een hoekwoning op de begaande grond en ik had het raam wagenwijd open gezet. Het was zomer, de zon scheen vol in mijn gezicht en mijn handen zaten onder het verf door het schilderen van de muren in de woonkamer. Eveline stapte net uit huis, op haar fiets en stelde zich voor. Ze bleek mijn nieuwe buurvrouw. Vanaf dat moment hadden wij langzaamaan regelmatiger contact. Van buren, naar collega’s en vrienden. Vanaf de zijlijn mocht ik aanschouwen hoe zij haar start maakte en haar weg begon te bewandelen als kunstenaar. Eentje die je zeker in de gaten wilt houden. Portret van Kunstenaar Eveline Schram door fotograaf Willem  de Kwam

In het kort

Naam: Eveline Schram

Werk: Illustratie, Visual Art en Murals

Aantal jaar werkzaam als maker: 6 jaar

Locatie atelier: 'De Achtertuin' in R’dam

Huurder sinds: 1,5 jaar 

Hoeveel betaal je per maand: € 230 incl

Aantal werkruimtes tot nu toe: In totaal 4

Belangrijk: Licht, ruimte en het sociale aspect

Het leukste aan je werkruimte: De sfeer

Wat wens je nog voor jouw werkruimte: Dat ik mijn spullen wat meer organiseer.


De werkruimte

Enkele jaren geleden ontdekte Eveline een verborgen parel tijdens Art-week: ‘De Achtertuin’. Een blokkig wit gebouw verstopt achter historische panden aan de Oostzeedijk in Kralingen. Het groen van de tuin, de gezellige lampjes en een uitnodigend verlicht logo. Hier kon ze zichzelf wel zien zitten. Na verloop van tijd ontgroeide ze haar oorspronkelijk werkplek en plaatste een oproep op social media. Het lot speelde in haar voordeel toen een bekende van 'De Achtertuin' deze locatie opnieuw op haar radar bracht. Met een vriendin aan haar zijde werden ze al snel de nieuwe huurders van een ruime gedeelde werkruimte met industrieel karakter. Hoge witte muren, een lichtgroene betonnen vloer en extra daglicht vanuit het dakraam dat naar binnen valt. Er zijn door de verschillende makers allerlei hoekjes gecreëerd. Gordijnen zorgen voor wat privacy, al voelt het in zijn geheel nog steeds open en toegankelijk.


“Dat er precies op dat moment een plek vrij kwam bij de Achtertuin, voelde voor mij als ‘meant to be’. Ik zit hier echt op mijn plek. Ieder doet zijn eigen ding, er is geen sociale druk maar we zoeken elkaar wel af en toe op. Je zit 5 dagen per week in elkaars energie. Door voorgaande ervaringen ben ik hier bewustere keuzes in gaan maken. De balans tussen sociaal en praktisch is voor mij dan ook heel belangrijk.”


Studio, atelier bezoek bij Eveline Schram door Marloes de Kiewit

Een ideale werkdag 10:00 Aankomst, koffie en starten met creatieve/moeilijke taken

12:00 Lunch, alleen of met wie wilt aansluiten

12:30 Taken waar ik mijn koppie voor moet gebruiken

14:30 Overige taken waar ik mijn handen voor moet gebruiken

17:00 Opruimen, afsluiten en naar huis
Het werk

Bij het scrollen door haar portfolio zullen de uitgesproken kleuren en het vormen-spel je vast en zeker niet zijn ontgaan. Wat opvalt is dat in een eerder stadium activisme en feminisme een groot onderdeel speelde in haar werk. Dit lijkt meer naar de achtergrond te zijn getreden bij haar laatste projecten, zo ook bij haar nieuwe serie: 'True Colors’. Voor Eveline is experimenteren een onmisbaar element in haar creatieve reis. Ze gelooft sterk dat zodra je je te comfortabel voelt, het hoog tijd is om iets nieuws te proberen. Anders wordt datgene wat je doet simpelweg een kunstje.


“Mijn werk bestaat uit grafische en kleurrijke vlakken. Het kan uit zoveel meer bestaan dan enkel verf en pixels. Ik ging op ontdekkingstocht naar andere mediums, zoals epoxy en glas in lood. Dat bracht mij uiteindelijk bij plexi glas. Het gebruik van dit materiaal maakte mij zo enthousiast, dat ik nu zelfs mijn eigen lasersnijder heb gekocht!”

Een waardevol aspect van haar werkruimte is de inspiratie die ze opdoet van andere makers waarmee ze de ruimte deelt. Neem bijvoorbeeld haar vriendin Amara van der Ree, een getalenteerde interieurontwerper, waarvan kleur- en innovatief materiaalgebruik Eveline bewondert. Bovendien haalt Eveline inspiratie uit het bezoeken van exposities, musea en brengt meditatie haar rust en ruimte voor nieuwe ideeën. 


“De overtuiging die ik graag bij andere makers zou willen wegnemen is dat je moet wachten op inspiratie om te kunnen starten met creëren. Inspiratie kan je ook zelf afdwingen.” 

Passie-projecten ontstaan vaak spontaan, nemen vorm aan in haar gedachten en worden vervolgens vrij snel tot leven gebracht. Tijdens het ontwerpproces duikt Eveline enkele dagen in haar creatieve bubbel. Tussen het creëren neemt zij regelmatig bewust een dag pauze, zodat ze met een frisse blik naar haar werk kan terugkeren. Hierbij maakt ze de overgang van digitaal naar materiaal. De realiteit verschilt vaak van het beeldscherm, waardoor ze enkele aanpassingen moet doen om haar visie tot uiting te brengen.Muurschildering door Eveline Schram in samenwerking met Blind Walls Gallery

Mural in samenwerking met Blind Walls Gallery


Je intuïtie

Eveline draagt als leidraad in haar carriere-pad de woorden van haar vader met zich mee: "Het belangrijkste is dat je 's ochtends met plezier naar je werk gaat." Op verschillende momenten heeft ze gemerkt dat het plezier wegglipte. Zo onder andere door alleen maar in opdracht te werken. 


“Het voelt als een begrenzing. Feedback en aanpassingen begonnen het plezier weg te nemen. Ik besloot mij deels te richten op autonoom werk, een onzeker pad. Meditatie en luisteren naar mijn intuïtie bleken cruciaal. Nu kijk ik met trots terug, wetende dat ik de juiste keuze heb gemaakt."

Eveline schuwt het onbekende niet, van grafisch werk naar illustratie en het wagen aan haar eerste muurschildering. Haar advies aan haar jongere zelf en aan andere kunstenaars is helder: "Blijf verbonden met jezelf en je intuïtie. Stuur bij als je enthousiasme afneemt. Angst is daarin geen goede raadgever, omarm de risico’s."Benieuwd naar de rest van haar ruimte, klik hier voor een samenvattend filmpje van het bezoek. Wil je graag op de hoogte blijven van de creaties en exposities van Eveline Schram? Volg haar dan via instagram of neem een kijkje op haar website.

66 weergaven1 opmerking

1 comentario


Invitado
30 ene

Leuk! 😀

Me gusta
bottom of page